Alienum phaedrum torquatos nec eu, vistraxiti rtssa periculiser ex, nihil lab teger enim nequm lutpatetendis in mei meis an pericula.

Instagram

Follow Us

Začíná Bazaar Festival!

Už zítra, v pátek 27. srpna, zahájí svůj sedmý ročník divadelní a taneční Bazaar Festival. Diváci se mohou tradičně těšit na díla umělců ze střední a východní Evropy, nicméně letošní ročník bude trochu jiný. Do uměleckého světa a diskuze vstoupí významní evropští vědci, jejichž středem zájmu je klimatická a biodiverzitní krize a stav naší krajiny. Bazaar Festival se tak stává nejen kulturní událostí, ale inovativně a provokativně propojuje svět vědy a kultury a vyzývá diváka k akci. Jsme krajina (?) To je téma letošního Bazaar Festivalu, který se odehraje na vícero místech Prahy ve dnech 27. až 30. srpna.

Co vedlo uměleckého ředitele a dramaturga festivalu, Ewana McLarena, k výběru tématu? “Zjistili jsme, že jsou středoevropští umělci, kteří chtějí pochopit určité vědecké paradoxy a přiblížit je publiku skrze příklady ze svého okolí. Řeší povrchovou těžbu hnědého uhlí v Německu, Česku a Polsku nebo stav vod a lesů, ztrátu biodiverzity, nebo potřebný odstup od lidského konání. Z mého pohledu jde o součást důležité vlny posunu kultury.  Stojí za to takové umělce pozvat na setkání s českými diváky. A ne jenom je – letos zveme na festival i hvězdné středoevropské vědce!” Lze tedy očekávat, že dojde k zajímavému a přínosnému setkání tří skupin: umělců, diváků a vědců. Otázky klimatických změn jsou přítomné nejen v Evropě již po řadu let. Jak k těmto problémům a otázkám ale přistupuje společnost? Mění se něco a zajímá nás ještě vůbec, co se děje s naší krajinou a jaká je její, a tudíž i naše, budoucnost? To jsou otázky, které si ve svých dílech kladou pozvaní umělci. Bazaar Festival tak nejen představuje umělce, ale také provokuje k akci.

I přesto, že epidemická situace u nás umožňuje konání festivalu, na poslední chvíli dochází ke změně v programu. Stav pandemie v Rusku nedovolí přicestovat umělecké petrohradské skupině AKHE. “Jsme obrovsky smutní, že tento legendární soubor nemůžeme uvést a zahájit festival dle původního programu. Diváci se ale i přes tyto komplikace mohou těšit na plnohodnotnou náhradu v podobě českého tvůrčího seskupení Wariot Ideal a jejich neméně provokativní inscenace Hlubiny”, říká Ewan McLaren.

Letošní ročník festivalu propojuje svět umělecký s tím vědeckým. Jejich společným bodem a zájmem je krajina, přírodní svět kolem nás a středem jejich společného zkoumání a reflexe je klimatická krize. Wariot Ideal vtáhne diváka až ke kořenům našeho vztahu k přírodnímu světu. Agata Siniarska se ve svém tanečním triu You are safe ocitá na osamělém ostrově uprostřed oceánu zahlceného plasty. Snaha zachránit planetu se ukazuje složitější, než se původně zdálo. POCKetART se diváky nabádají: “Představte si, že dýcháte”, a ptají se: “Vzpomínáš si, jaký to byl pocit, když jsme se mohli společně nadechnout? Když jsme mohli zabořit nohy do trávy? Když na nás dopadaly kapky deště?”. Jana Tereková a bees-R konfrontují člověka s jeho vlastním pocitem nadřazenosti vůči přírodě. Ale nejsme příliš domýšliví? 

To jsou jen některé z otázek a témat, která umělci otevírají ve svých dílech, konfrontují je sami se sebou, s diváky a se společností vůbec. A nejen k těmto otázkám, ale i k mnohým dalším, v jejichž středu stojí naše krajina, biodiverzita, životní prostředí či klimatická krize, se vyjadřují ve svém výzkumu i špičkoví evropští vědci, kteří jsou hosty letošního Bazaaru. Již den před zahájením festivalu, ve čtvrtek 26. srpna, proběhne unikátní praktický workshop s německým entomologem Dr. Matthiasem Nussem. Účastníci budou přímo v terénu pražské Stromovky zkoumat a pozorovat stav biodiverzity hmyzu v přírodě v denních i nočních hodinách. Další evropskou vědeckou hvězdou, která na festival zavítá a bude součástí dvoudenního workshopu a diskusí “The Nature of Us Opening Lab”, je maďarská environmentální fyzička a klimatoložka, prof. Diána Ürge-Vorsatz. Jedním ze styčných bodů jejího výzkumu je právě téma zmírňování klimatických změn. 

Doc. Alice Koubová z Akademie věd ČR bude diskusi nejen moderovat, ale je zároveň koordinátorkou výzkumného programu “Odolná společnost pro 21. století”, jehož cílem je zkoumat a ověřovat společenskou odolnost vůči krizím, kterým česká společnost v současnosti čelí ve 21. století.

7.ročník Bazaar Festivalu se tak stává nejen kulturním a uměleckým setkáním, ale vyráží napříč obory, aby propojil umění a vědu s cílem aktivovat společnost k reflexi a akci. Zavítejte na pražský divadelní a taneční Bazaar Festival ve dnech 27.–30. srpna. Vstupenky jsou k zakoupení v síti GoOut.

 

Post a Comment