Alienum phaedrum torquatos nec eu, vistraxiti rtssa periculiser ex, nihil lab teger enim nequm lutpatetendis in mei meis an pericula.

Instagram

Follow Us

Bazaar Festival

Bazaar Festival je mezinárodní přehlídka progresivních scénických prací divadelních a tanečních inovátorů, kteří mají zdravý odstup od oficiální kultury a nebojí se jít do rizika. Dramaturgie Bazaaru se soustředí na tvůrce nezávislé scény střední a východní Evropy a od roku 2019 i Blízkého východu.

Bazaar Festival je reakcí na dlouhodobé formování početné dynamické skupiny zvědavých diváků vyhledávajících aktuální průkopnické formy jevištní tvorby a otevřený dialog o budoucnosti naší společnosti, a současně na aktuální politickou situaci v daných zemích, která v různé míře vytváří na místní umělce čím dál větší tlak.

Praha a Česká republika hraje již tradičně důležitou roli v zastávání svobody projevu nejen českých umělců a i na to Festival Bazaar navazuje. Rozšířením dramaturgie o tvůrce z Blízkého východu navíc Bazaar pomáhá čelit obavám Středoevropanů z tohoto regionu, který má čerstvější zkušenosti s hrůznými fenomény jako je chudoba, migrace, diktatura nebo válka.

Do programu jsou cíleně zařazovány umělecké osobnosti, které nepřistupují k ostatním členům tvůrčího týmu autoritářsky, pracují kolektivně a dávají kolegům prostor k vyjádření, a to při zachování vysoké umělecké kvality i tvůrčí odvahy. Bazaar tak uvedl díla jako One Gesture (Wojtek Ziemilski, PL), představení hledající společný jazyk se sluchově postiženými performery, Grace (Hodworks, HU), tanečníky, kteří reagují na konzervatismus statečným porušováním pravidel či Černá zem pohltí toho, kdo odstoupí zrádně! (Oliver Frljič, Mladinska, SL), mapující rozpad Jugoslávie a nenávist zde panující.

Dalším zásadním pilířem Bazaar Festivalu je kontinuální hledání nových cest, jak přiblížit umělecký proces tvorby široké veřejnosti. Proto je Bazaar také důležitým „urychlovačem vývoje“ děl, která jsou teprve ve fázi vzniku. Bazaar již od prvního ročníku poskytuje autorským divadelním tvůrcům, prostřednictvím krátkých rezidencí a možnosti uvést ukázku z chystané inscenace, prostor pro klíčový krok ve vývoji nového díla. Bazaar také často přivádí zpět umělce, jejichž práci bylo možné sledovat ve fázi vývoje na uplynulých ročnících. Diváci tak mají šanci vidět jak umělecký proces, tak i výsledné představení.

Bazaar festival je na pražské scéně od roku 2015 a standardně probíhá v březnu na nezávislých scénách jako je Studio ALTA, Alfred ve dvoře, divadlo Archa, Ponec apod. Letos se na Bazaar Festival můžete těšit výjimečně v letním termínu, a to na konci srpna.

Vstupenky jsou k dostání v předprodeji v síti GoOut.

SLOVO DRAMATURGA

JSME KRAJINA? 

ZEMĚ STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPY ZROVNA NEPATŘÍ MEZI PRŮKOPNÍKY BOJE PROTI ZMĚNÁM KLIMATU, ANI MÍSTNÍM ENVIRONMENTÁLNÍM KRIZÍM. MŮŽE SE PROTO ZDÁT PŘEKVAPIVÉ, ŽE SE SOUČASNÍ TANEČNÍ I DIVADELNÍ TVŮRCI Z TÉTO OBLASTI TĚMITO OTÁZKAMI VÁŽNĚ A VYNÁLEZAVĚ ZABÝVAJÍ. DÍKY ZAHRANIČNÍM VÝJEZDŮM PŘED PANDEMIÍ (DO MAĎARSKA, NĚMECKA, POLSKA, SLOVENSKA, SLOVINSKA, ALE TAKÉ DO CHORVATSKA, LITVY, LOTYŠSKA, RAKOUSKA, SRBSKA ČI UKRAJINY) JSEM MĚL PŘÍLEŽITOST VIDĚT VÍCE PROJEKTŮ, JEJICHŽ POJÍTKEM JE JAKÝSI APEL A SDĚLENÍ, ŽE SITUACE JE VYSOCE ZNEPOKOJUJÍCÍ. NAPŘÍKLAD V ZEMI, JEJÍŽ HYMNA JE O SADU, VE KTERÉM SKVÍ SE JARA KVĚT, SE DÁ JEN TĚŽKO PŘEHLÍŽET, JAK ZEMĚDĚLSKÁ MONOKULTURA DEVASTUJE DIVERZITU ROSTLIN, HMYZU, PTÁKŮ I DALŠÍ ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN. PROTO ZAČÍNÁME PŘEMÝŠLET O SMYSLU A DOPADU NAŠICH SKUTKŮ, KTERÉ ZCELA NETEČNĚ ČINÍME DESÍTKY NEBO I STOVKY LET. ODVODŇOVÁNÍ KRAJINY, ZÁPLAVY, UMÍRAJÍCÍ LESY, MASOVÝ TURISMUS, NADUŽÍVÁNÍ AUTOMOBILOVÉ I LETECKÉ DOPRAVY, VÝVOZ TOXICKÉHO ODPADU Z „ROZVINUTÝCH“ ZEMÍ, MIKROPLASTY V OCEÁNECH, DĚTSKÁ PRÁCE…

NA DRUHOU STRANU JE TŘEBA ŘÍCI, ŽE PRÁVĚ SLOŽITÉ HRANIČNÍ A VRAŽEDNÉ SITUACE JSOU OD NEPAMĚTI ZDROJEM INSPIRACE JAKÉKOLI UMĚLECKÉ DISCIPLÍNY A NĚKDY VEDOU K TĚM NEJLEPŠÍM POČINŮM. PŘÍKLADY JSOU INSCENACE I PRÁVĚ VZNIKAJÍCÍ PROJEKTY INOVUJÍCÍCH UMĚLCŮ, KTERÉ BUDOU K VIDĚNÍ NA LETOŠNÍM BAZAAR FESTIVALU. ZÁROVEŇ JSME SE SPOJILI S PARTNERY ZE SOUSEDNÍCH STÁTŮ V PROJEKTU “THE NATURE OF US”, ABYCHOM VÁM NABÍDLI SÉRII DISKUZÍ A WORKSHOPŮ POD VEDENÍM VĚDCŮ I UMĚLCŮ, KTEŘÍ SI KLADOU NÁSLEDUJÍCÍ OTÁZKU: JAK NAŠE STŘEDOEVROPSKÁ KULTURA SPOLUPRACUJE S VĚDOU V OBDOBÍ ČETNÝCH EKOLOGICKÝCH VÝZEV? VÍTEJTE NA BAZAAR FESTIVALU, ROČNÍKU PŘÍZNAČNĚ POJMENOVANÉM “JSME KRAJINA.”

-Ewan McLaren-

Bazaar Bazaar
AKHE ENGINEERING THEATRE (RU): DEMOCRACY

27. srpna

Divadlo X10

SOBOTNÍ BAZAAR | ukázky z projektů

28. srpna

zahrada Studia ALTA

Agata Siniarska (PL): YOU ARE SAFE

28. srpna

PONEC, divadlo pro tanec