Alienum phaedrum torquatos nec eu, vistraxiti rtssa periculiser ex, nihil lab teger enim nequm lutpatetendis in mei meis an pericula.

Instagram

Follow Us

Bazaar Festival

Bazaar Festival je mezinárodní přehlídka progresivních scénických prací divadelních a tanečních inovátorů, kteří mají zdravý odstup od oficiální kultury a nebojí se jít do rizika. Dramaturgie Bazaaru se soustředí na tvůrce nezávislé scény střední a východní Evropy a od roku 2019 i Blízkého východu.

Bazaar Festival je reakcí na dlouhodobé formování početné dynamické skupiny zvědavých diváků vyhledávajících aktuální průkopnické formy jevištní tvorby a otevřený dialog o budoucnosti naší společnosti, a současně na aktuální politickou situaci v daných zemích, která v různé míře vytváří na místní umělce čím dál větší tlak.

Praha a Česká republika hraje již tradičně důležitou roli v zastávání svobody projevu nejen českých umělců a i na to Festival Bazaar navazuje. Rozšířením dramaturgie o tvůrce z Blízkého východu navíc Bazaar pomáhá čelit obavám Středoevropanů z tohoto regionu, který má čerstvější zkušenosti s hrůznými fenomény jako je chudoba, migrace, diktatura nebo válka.

Do programu jsou cíleně zařazovány umělecké osobnosti, které nepřistupují k ostatním členům tvůrčího týmu autoritářsky, pracují kolektivně a dávají kolegům prostor k vyjádření, a to při zachování vysoké umělecké kvality i tvůrčí odvahy. Bazaar tak uvedl díla jako One Gesture (Wojtek Ziemilski, PL), představení hledající společný jazyk se sluchově postiženými performery, Grace (Hodworks, HU), tanečníky, kteří reagují na konzervatismus statečným porušováním pravidel či Černá zem pohltí toho, kdo odstoupí zrádně! (Oliver Frljič, Mladinska, SL), mapující rozpad Jugoslávie a nenávist zde panující.

Dalším zásadním pilířem Bazaar Festivalu je kontinuální hledání nových cest, jak přiblížit umělecký proces tvorby široké veřejnosti. Proto je Bazaar také důležitým „urychlovačem vývoje“ děl, která jsou teprve ve fázi vzniku. Bazaar již od prvního ročníku poskytuje autorským divadelním tvůrcům, prostřednictvím krátkých rezidencí a možnosti uvést ukázku z chystané inscenace, prostor pro klíčový krok ve vývoji nového díla. Bazaar také často přivádí zpět umělce, jejichž práci bylo možné sledovat ve fázi vývoje na uplynulých ročnících. Diváci tak mají šanci vidět jak umělecký proces, tak i výsledné představení.

Bazaar festival je na pražské scéně od roku 2015 a standardně probíhá v březnu na nezávislých scénách jako je Studio ALTA, Alfred ve dvoře, divadlo Archa, Ponec apod. Letos se na Bazaar Festival můžete těšit výjimečně v letním termínu, a to na konci srpna.

Vstupenky jsou k dostání v předprodeji v síti GoOut.

SLOVO DRAMATURGA

Postarejme se! 

V současné době mezi středoevropskými a východoevropskými tvůrci prudce stoupá zájem o zpracování tématu „péče o …“ Jak by tomu mohlo být jinak, když právě ve chvíli, kdy jsme si uvědomovali, jak lépe pečovat o své životní prostředí a o sebe, byla vyhlášena agresivní válka proti suverénní Ukrajině a my cítíme potřebu postarat se o lidi postižené konfliktem, postarat se ale i o svou bezpečnost, o svou budoucnost?

V popření temné části animu, který se v Rusku (ale i v nás) vzmáhá, se uchylujeme do svých malých komunit, rodin, zahrad a chalup, pečujeme o ně, káráme, koordinujeme, plejeme, obděláváme… Kdo má od těchto ironií dostatečný odstup, dostatek kousavého humoru, dostatek poetické jadrnosti, aby nám jemně nastavil zrcadlo? 

Bezpochyby nezávislí umělci. 

V díle Lighter than Woman se Kristina Norman zabývá odpovědností, kterou na sebe berou ženy, když se starají o druhé nebo se snaží osvobodit samy sebe. Eva Urbanová ve svém sóle oslavuje svobodu a soustředění, která přicházejí s nalezením vlastního hlasu, zatímco Roni Chadash z Tel Avivu se ve svém vlastním enigmatickém díle ptá je mé tělo předmětem něčího manipulativního pohledu?  A brilantně sebeironické estonské trio Epner, Kangro a Ulfsak (ex-legendární Theatre NO99) destiluje tu část mužské identity, která naléhá: Nechte nás to všechno vysvětlit, my chlapi máme způsoby, jak se postarat o VŠECHNO!

Nacházíme celé spektrum toho, co to vlastně znamená “postarat se” nebo “pečovat o…”.

Tedy rozhodně existují situace, kdy musíme “pečovat” o zdraví, o bezpečnost, o to, aby byly dodržovány hranice, které jsme stanovili. V jiných situacích, je vždy možnost nechat věci na pokoji, naslouchat a více pozorovat svět kolem sebe.

-Ewan McLaren-

Bazaar Bazaar
SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ FESTIVALU: SERGIU MATIS (RO/DE): EXTINCTION ROOM (HOPELESS.)

24. března

PONEC, divadlo pro tanec

SOBOTNÍ BAZAAR | ukázky z projektů

26. března

Alfred ve dvoře

NEJA TOMŠIČ (SI): THE OPIUM CLIPPERS

24. března

Studio ALTA