Alienum phaedrum torquatos nec eu, vistraxiti rtssa periculiser ex, nihil lab teger enim nequm lutpatetendis in mei meis an pericula.

Instagram

Follow Us

Bees-R / Jana Tereková (SK): FETTERED TO THE MOMENT (OUTDOOR VERSION)

Detaily
Datum: 30 srpna, 2021
Čas: 18.00
Místo: zahrada Studia ALTA
Druh události: taneční divadlo + diskuze s tvůrci
O akci

“Pozoruj stádo, jež se pase kolem: neví, co je včera, co je dnes, poskakuje, žere, odpočívá, tráví, znovu skáče, a tak od rána do noci a den za dnem, pevně přivázáno svou libostí a nelibostí na kolík okamžiku, a proto ani těžkomyslné ani omrzelé. Pozorovat to je člověku krušno, protože se svým lidstvím před zvířetem vypíná, a přece na jeho štěstí patří žárlivě, neboť chce právě to: tak jako zvíře nežít ani omrzele ani v bolestech — a přece to chce marně, protože to nechce jako zvíře.” Friedrich Nietzsche: Nečasové úvahy

Ve jménu neustálého růstu a nadměrné produkce necháváme vymírat druhy a vytváříme si iluzi nadřazenosti. Fettered to the Moment je organismus, antropomorfní tělo, havran, larva, stroj, anebo jeho součást. Dílo je inspirováno hudebníkem a bioakustikem Bernie Krausem, který se zabýval zvuky krajin bez lidské aktivity a zaznamenával audionahrávky larev, květin nebo opic. 

Jana Tereková se svým kolektivem pracuje s aktivně a intuitivně naslouchajícími těly a zkoumá schopnost zvířat promítat se v čase. Nechává se inspirovat organickými a geofonními zvuky a jejich vibracemi a vytváří tak tělesné skulptury na počest koloběhu života či jen prostého okamžiku.

Délka: 50 minut. Jazykově bezbariérové. Po představení je diskuze s tvůrci.

Námět, choreografie: Jana Tereková

Taneční tvorba a performance: Edita Antalová, Daniel Raček/Lukáš Zahy, Jana Tereková

Sound design: Stroon, Joseph Champagnon

Dramaturgie: Jana Smokoňová

Outside eye: Anna Chauchat

Světelný design: Ján Ptačin

Kostýmy: Gabriela Paschová

Produkce: Roman Gombarček, bees-R

Partneři: Z veřejných zdrojů podpořil Fond na podporu umenia. 

 

Jana Tereková je tanečnice a choreografka, momentálně žijící v Paříži. V roce 2011 získala cenu diváků na festivalu Solo Duo v Budapešti. Ve své tvorbě využívá multižánrovou symbiózu pohybu, textu, hudby a obrazu. Kolektiv bees-R již od svého počátku propojuje mladé mezinárodní umělce a umělkyně převážně z Francie a Slovenska. Ve svých dílech vytvářejí imaginární světy, spojují tanec, poezii a světelný design či živou hudbu. 

 

Sdílení