SDÍLENÍ ODVÁŽNÉ PRAXE
Workshop práce s kváskem:
Sculptures Of Memories

  • datum: 24 března, 2025
  • čas: 16:00
  • místo: UMPRUM Kafkárna
  • druh události: Workshop
vstupenky

Jaká gesta, příběhy a vzpomínky se protkávají při pečení chleba? Jak se může příprava těsta stát aktem ztělesnění a proměny? Workshop zkoumá paměť předků prostřednictvím pomalého a zároveň živého procesu kvašení chleba. Při hnětení, tvarování a čekání na vykynutí těsta budeme hledat otisky jiných těl – lidských i nelidských, hmatatelných i imaginárních – zakotvených v různých tradicích předávaných z generace na generaci. Prostřednictvím této hmatové praktiky se pokusíme znovuobjevit rituály, které mohou pomoci vyživovat naše tělo. Společně budeme utvářet, reflektovat a objevovat způsoby a formy bytí prostřednictvím hmoty chleba.

Sdílení odvážné praxe proběhne v anglickém jazyce.

Workshop vedou: Heidi Hornáčková, Asli Hatipoğlu

Financováno Evropskou unií. Vyjádřené názory a stanoviska jsou však pouze názory a stanoviska autora (autorů) a nemusí nutně odrážet názory a stanoviska Evropské unie nebo Evropské výkonné agentury pro vzdělávání a kulturu (EACEA). Evropská unie ani EACEA za ně nemohou nést odpovědnost.

Heidi Hornáčková je umělkyně, performerka, kuchařka, pekařka a kurátorka pracující v České republice a v zahraničí. Ve svých projektech využívá jídlo jako zprostředkovatele sdíleného momentu. Pracuje v oblasti současného vizuálního umění a experimentálního divadla. Proces sdílení jídla vnímá jako unikátní vzájemný zážitek v časoprostoru, umocňující kolektivní paměť i potenciál zkoumat naše vnímání. Za užití jídla jako hravého a komunitního jmenovatele vytváří Heidi prostor pro novodobá i tradiční, mezilidská i mezidruhová setkání.

Asli Hatipoğlu se soustředí na mezioborové společenské projekty: participativní večeře a instalace kurátorované na pozadí dějin kulinářství a zemědělské politiky. Poukazuje na proměnu našeho vztahu k jídlu. Od mikroskopických bakterií a kvasnic k ochočeným bourcům morušovým, práce Hatipoğlu kriticky reflektuje náš vztah k životnímu prostředí a nám samotným. V performativních akcích zkoumá řetězce výrobců a dodavatelů, aby poukázala na způsoby, kterými lidstvo ovlivňuje jiné organismy. Se zkušenostmi samoučené šéfkuchařky, Asli prohloubila své znalosti fermentace během rezidence na Food Lab Jan van Eyck Academie 2020-2021; v rámci své praxe se zúčastnila akcí jako Food Art Film Festival JVE (NL), Taking Root–Food Art Film Festival CCA Glasgow (UK), Foodculture Days Vevey (CH), Oerol Festival Terschelling (NL), Japanese Knotweed Festival at Mediamatic (NL) a Zamus Theaterhaus Cologne (DE).  Její instalace nebo představení uvedlo Zuiderzee Museum Enkhuizen, Radius CCA Delft, Fanfare Amsterdam, Perdu Amsterdam, Het Nieuwe Instituut Rotterdam, Jan Van Eyck Academie Maastricht, Kunsthaus NRW Kornelimünster Germany, Hectolitre Art space Brussels či A.pass Brussels.