a

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vistraxiti rtssa periculiser ex, nihil lab teger enim nequm lutpatetendis in mei meis an pericula.

Instagram

Follow Us

Khouloud Yassine (LBN): Hrdinové

Detaily
Datum: 14 března, 2019
Čas: 18:00
Místo: Alfred ve dvoře, Františka Křížka 36, 170 00 Praha
Druh události: Představení
Organised By: Live Performance Bazaar, z.s.
O akci

Festival Bazaar 2019 startuje s choreografií, která je zaměřená na téma vztahu těla a moci. Nastoluje otázku, zda je samotné tělo nositelem skutečného vlivu nad ostatními, nebo je to spíš jeho obraz zastupující skutečného lídra. Jak je to se silou, která vytváří svůj obraz uvnitř nás, tak že jí podléháme? Nebo tu moc nad sebou vytváříme a udržujeme sami, my – po vůdci žíznící masy? Jak se může stát něčí tělo symbolem moci? A co když tělo, které je u moci upadne? Z mnoha otázek a filozofických úvah na téma přítomnosti a absence vzniklo sólo, v němž libanonská tanečníce Khouloud Yassine sleduje cestu vzestupu a pádu, hraje si s gesty moci, buduje vítězství a sleduje svůj pád. Vznik obrazu předznamenává zánik jeho předlohy.

Khouloud Yassine je choreografka, tanečnice a herečka. Narodila se v Libanonu v roce 1979. Absolvovala bakalářské studium divadelní vědy na Libanonské univerzitě a obor choreografie na univerzitě v pařížském osmém obvodu. V roce 2001 spoluzaložila Maqamat Dance Theatre Company, kde pracovala až do roku 2005. Od roku 2007 spolupracuje s perkusionistou a skladatelem Khaledem Yassine a společně vytvoří následující díla: B Layle men Azar (2007) „Entre Temps“ (2009), „Entre Temps 2“ (2012), „Heroes“ (2017). V roce 2009 si zahrála hlavní roli ve filmu Jocelyne Saaba „What’s Going on?“ a vytvořila choreografii pro taneční film „Obscenitas Project“ spolu s Dance Works Rotterdam Company. V roce 2012 se představila sólo performancí nazvanou „Le silence de l’abandon“, kterou uvedla v rámci festivalu Approdi (Cagliari), June Events (Atelier de Paris – Carolyn Carlson), FRAC Lorraine (Francie), festivalu Dansfabrik (Brest, Francie) a Festival Danse D’ailleurs (Caen, Francie). V roce 2014 spolupracovala (jako  performerka) s choreografkou Danyou Hammoudovou na jejím díle „Mes Main Sons Plus Agées Que Moi“ a v roce 2015 vystupovala v retrospektivní výstavě koncipované Xavierem Le Roy v Beirut Art Center. Její poslední představení, “Heroes – Na povrchu revoluce” mělo premiéru v divadle Al Madina v Bejrútu v únoru 2017.

Khaled Yassine je skladatel a perkusista, který spolupracuje s různými místními i mezinárodními hudebníky, včetně Anouara Brahema a Alif Ensemble. Jeho specifická práce s rýmem, kompozicí a následnou tvorbou díla jako takového, z něj učinila významného hudebníka v regionu Blízkého východu.

Fadi Yeni Turk je filmový režisér a fotograf. Režíroval celou řadu dokumentárních filmů a je autorem velkého množství fotoreportáží o Blízkém východě, které jsou určené pro mezinárodní zpravodajské služby.

VSTUPENKY: plná cena 200 Kč | studenti 150 Kč

Heroes from khouloud yassine on Vimeo.

Koncept & choreografie: Khouloud Yassine

Scénografie: Fadi Yeni Turk

Hudba: Khaled Yassine

Produkce: Rami Nihawi

Photograf: Greg Demarque

Asistent: Nisrine Yassine

Podpořeno: Arab Fund For Art And Culture (AFAC), Mophradat, Focus Liban (Institut français du Liban, Zoukak Theatre Company)

Uvedení v Praze je podpořeno Institutem umění – Divadelním ústavem a projektem Create to Connect -> Create to Impact (Spolufinancováno z programu Evropské unie Kreativní Evropa).

Sdílení