a

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vistraxiti rtssa periculiser ex, nihil lab teger enim nequm lutpatetendis in mei meis an pericula.

Instagram

Follow Us

Hodworks (HU): Grace

Detaily
Datum: 14 března, 2019
Čas: 20:00
Místo: PONEC - divadlo pro tanec Husitská 24A | 899, 130 00, Praha 3
Druh události: Představení
Organised By: Live Performance Bazaar, z.s.
O akci

Slavnostní zahájení Festivalu Bazaar 2019

Jeviště jako prostor naprosté svobody a bezpečí. Tanec jako vibrace emocí, přirozenosti a pravdy. Choreografka Adrienn Hód vytvořila obřad bez pravidel, neodolatelnou zpověď čtyř nezvedených a nadmíru upřímných postav, které ukazují své nahé a surové osobní příběhy jako přesně vystavěné taneční situace.
Kouzlo radosti a bolesti, rituální koupel ve středu pozornosti, bohaté a hlasité příběhy o vášni, pochod k extázi, elektro a klasická burleska.

„Kolik lidských pocitů nebo stavů je „zakázáno“ a nesmějí se zveřejnit? Kde mohou naše zkušenosti a pocity zaznít bez cenzury, kde jsou zcela legitimní? Jen umění jim může udělit milost a poskytnout alibi. Na oltáři umění můžete dělat věci, které v reálném životě dělat nesmíte. Umění je tedy hra, alibi svobody.” – Adrienn Hód

O souboru

Adrienn Hód je považována za jednu z nejvýznamnějších představitelek současného maďarského tance. Se svým souborem Hodworks od roku 2007 vyvíjí inscenace, ve kterých dekonstruuje kontext těla, pohybu, prostoru a hudby, a přepracovává je v překvapivých kombinacích. Její soubor se skládá z malého jádra tanečníků na volné noze, kteří s ní opakovaně spolupracují již několik let. Adrienn Hód se podařilo třikrát obhájit místo v evropské taneční síti Aerowaves a za svá díla několikrát získala Cenu Rudolfa Lábana a Cenu Zoltan Imreho. Představuje divadlo jako bezpečný prostor, v němž mohou být rozličná témata a diskurz prozkoumávány v plném rozsahu a do hloubky. Vždy se snaží posunout hranice performativního umění a otevřít nový prostor pro perspektivu a vyprávění skrývající se za tabuizovanými tématy a konvencemi: Ať už se jedná o radikální výzkum nahých těl v Dawn (2014), extrémní podmínky emocionálního a lingvistického vyjádření v Conditions of Being a Mortal (2015), nebo extatický proud vědomí mezi osobními příběhy a fragmenty současného společenského diskurzu v Grace (2016).

VSTUPENKY plná cena 250 Kč | studenti 150 Kč

Performeři a spolutvůrci: Emese Cuhorka, Marcio Canabarro, Ivan Björn Ekemark, Csaba Molnár
Dramaturgie: Ármin Szabó-Székely
Hudba: Márk Bartha
Světlo: Miklós Mervel
Choreografie: Adrienn Hód

Délka představení: 75 minut

Poděkování: Studio Wayne McGregor za poskytnutí audio úryvku TED Talk, Júlia Garai, Éva Kormos, Annamária Láng, Zoltán Mizsei, Zsolt Sőrés, Marco Torrice, Tamara Vadas

Podpora: Ministry of Human Resource (H), National Cultural Fund (H), New Performing Arts Foundation (H), Workshop Foundation (H), SÍN Cultural Center (H), OFF Foundation (H)

Pražské uvedení podpořili: Magistrát hl. m. Prahy Ministerstvo kultury ČR, Státní fond kultury, Maďarský institut v Praze a PONEC – divadlo pro tanec

Hodworks: Grace – trailer from hodworks on Vimeo.

Sdílení